Η ιδέα

Το ημερολόγιο Ομονοίας είναι μια συλλογή σκέψεων και σημειώσεων, μέρος μιας έρευνας για την περιοχή της Ομόνοιας και προετοιμασία για το δρώμενο «Οδοιπόρος – η εποχή του Χειμώνα». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας σειράς τεσσάρων επεισοδίων, με κοινή θεματική, τον άνθρωπο που  περπατάει, μόνος, στις τέσσερις εποχές του χρόνου, σε τέσσερα διαφορετικά τοπία, περιβάλλοντα.

Το περπάτημα, η  πιο απλή, στοιχειώδης  ανθρώπινη κίνηση, μέσα στην απλότητά της, και σε διάρκεια χρόνου γίνεται  μια ασκητική. Ασκητική και κοσμοθεωρία- θεώρηση του κόσμου από  ένα διαρκώς μετατοπιζόμενο σημείο θέασης, χωρίς την πολυτέλεια της γενικής εικόνας, που προσφέρει η απ’ έξω και από μακριά θέαση, χωρίς  την πολυτέλεια της εμβάθυνσης στην λεπτομέρεια, που προσφέρει η ακίνητη και με άνεση χρόνου παρατήρηση- Μέσα στη ροή του περπατήματος, σε διαρκή αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αυτός ξεδιπλώνεται διαφορετικός.

Ανάλογα με το  περιβάλλον και την εποχή, η άσκηση του περπατήματος παίρνει διαφορετικές αποχρώσεις, και νοηματοδοτήσεις- γίνεται  πορεία προς το άγνωστο, ηρωική έξοδος, μελαγχολική επιστροφή, άσκοπος στροβιλισμός, ασκητικό προσκύνημα.

Ποια είναι η απόχρωση της εποχής του χειμώνα – ποια η ακριβής αίσθηση?

Ο παγερός καιρός είναι σκληρός μ’ αυτόν που περπατά. Η παγωνιά εντείνει τη μοναξιά. Τα σώματα αναζητούνε τα άλλα σώματα, τα φώτα της πόλης, τις πυκνώσεις των δρόμων. Το πλήθος είναι υπόσχεση ζεστασιάς. Μόνοι και πλάνητες έλκονται από το φωτεινό κέντρο. Δεν είναι εποχή για πορείες ασκητικές, κανείς δεν ξεκινά ταξίδια τον χειμώνα, κανείς δεν φεύγει.

Τον Χειμώνα

Συστρέφεται

Περιστρέφεται

Γύρω απ’ το Φωτεινό Κέντρο

ΟΜΟΝΟΙΑ

Ένας τόπος για τον Χειμώνα

Τόσο περισσότερο το πλήθος, τόσο πιο ακέραια η μοναξιά.  Τόσο περισσότερα τα φώτα των δρόμων,  τόσο μεγαλύτερα τα σκοτάδια. Τρυπούν αυτούς που, εδώ παγιδευμένοι, δεν έχουν άλλη οδό από τον κύκλο της Ομονοίας

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ BLOG

Το υλικό της έρευνας και του ημερολογίου δημιουργείται εν εξελίξει.  Οι κατηγορίες στις οποίες έχει ταξινομηθεί περιλαμβάνουν τα εξής:

Καταγραφή του φαντασιακού. Καινούριες αφηγήσεις, ιστορίες που ακόμη δεν έχουν συμβεί, που εμπεριέχονται εν δυνάμει στον χώρο, φανταστικά σενάρια για την πόλη και τον Άγνωστο Περαστικό.

Σημειώσεις εργασίας/ Καταγραφή των σταδίων εργασίας, των τετραδίων, του τρόπου που παράγονται τα σχέδια και οι εικόνες, το στήσιμο του δρώμενου, raw material.

Ότ,ι εχει συλλεχθεί και προκύψει επιτόπου, κατά τις εξορμήσεις στην πλατεία και τα πέριξ, με αφορμή συμβάντα πραγματικά. Παρατήρηση του καιρού και της συμπεριφοράς των ανθρώπων κάτω από τις ειδικές συνθήκες της πόλης.

Ό, τι έχει προκύψει με επεξεργασία, έχοντας ως  πρώτη ύλη αρχειακό υλικό. Στην υποκατηγορία- Συνάφειες  ποιητικές-  υλικό έμπνευσης χωρίς άμεση σχέση με την πλατεία Ομόνοιας

Advertisements